CorelDRAW’da yaşanan en kötü sorunlardan biri CorelDRAW’ın bazen dosyalarınızı kaydederken bir daha açılamayacak duruma getirmesidir. Diyelim ki CorelDRAW’da bir çalışma yaptınız, biraz da yüklü olduğunu düşünelim, hani şu kaydederken bekleten cinsten. Çalışmanız bitti ve CDR dosyanızı kaydedeceksiniz. Save ya da Save as ile dosyanızı kaydediyorsunuz, işlem çubuğu (progress bar) dolmaya başladı… Birden, aniden CorelDRAW hiçbir hata mesajı vermeden kapandı… Kaydetme işleminiz belki bitti, belki de yarım kaldı… Hadi bittiğini ve CorelDRAW’ın o sırada kapandığını düşünelim. Dosyanızı tekrar açmaya çalıştığınızda içi boş bir doküman ile karşılaşıyorsunuz. Dosyanızın büyüklüğünü kontrol ettiğinizde doğru sonuçları görüyorsunuz. Hiç açılamayan dosyanızın büyüklüğü yüzlerce megabyte olabilir ve neticede dosyanızı kaybediyorsunuz... Dosyalarınızı kurtarmak için bir kaç seçenek var...
Corel DRAW dosyanızı kurtarmak için
1- İlk bakacağımız yer: Eğer etkin ise (ki değiştirmediyseniz kurulumda etkindir), Auto-backup dosyasına bakın. CorelDRAW bir yedek alabildiyse zaten programı tekrar başlattığınızda bir mesaj ile size son çalışılan dosyayı kurtarmak isteyip istemediğinizi soracak ve en son alınan yedek açılacaktır.
Otomatik alınmış yedekler (siz değiştirmediyseniz) Windows'un geçici klasörü olan TEMP klasöründe bulunur.
Temp klasörünün bilgisayarınızdaki yeri: C:\Users\kullanıcı adı\AppData\Local\Temp.
Fakat Temp klasörü o kadar çok dosya içerebilir ki, bazen .tmp uzantısıyla kaydedilmiş yedek dosyalarınızı bulmakta zorlanabilirsiniz Bunun önüne geçmek için ise CorelDRAW'ın otomatik yedekler için kullanacağı klasörü değiştirebilirsiniz. Örneğin masa üstünde "Corel Yedekler" adında bir klasör açıp bu klasörü CorelDRAW'a tanıtabilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Workspace>Save bölümünden "Specific Folder" seçeneğini aktif hale getirip Browse düğmesine basarak açılacak olan pencereden kendi özel klasörünüzü seçebilirsiniz.
Böylece bir çökme anında ilk bakacağınız yer bu özel klasör olacaktır ve buradaki tüm dosyalar program çökmeden önce en son kaydedilen .cdr dosyalarınız olacaktır.
2- Make Back-up on save özelliği etkin ise (ki bu da kurulumda etkin olarak gelir) dosyanızı kaydettiğiniz klasörde
Backup_of_Dosyaadı.cdr adında bir dosya bulacaksınız. Bu durum dosyanızı ikinci kez kaydettiğinizde ortaya çıkar. Yani dosyayı ilk defa kaydediyorsanız Backup_of…cdr dosyası oluşturulmaz. Eğer varsa bu dosyayı açabilirsiniz fakat bu dosya son çalışmalarınızı içermez, önceki kaydedilmiş halini içerir. Yani bir dosyayla çalışıp dosyayı kaydettiğiniz andaki haline ilk hali diyecek olursak, sonraki kaydettiğinizde Backup_of…cdr dosyası bu ilk halinde olacaktır.
3- CorelTÜRK’ü takip ediyorsanız CorelDRAW’ın dosya yapısının X4 ile değiştiğini biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için
burada detaylı bir anlatımı mevcut. Özetlersek X4 sürümünden sonra CDR dosyaları aslında birer sıkıştırılmış dosya (.zip) olarak oluşturuluyor. Sorunlu dosyanın uzantısını .zip olarak değiştirin ve
Winzip ya da farklı bir uygulamayla .zip dosyasını açın.
Content klasöründeki
riff.cdr dosyasın CorelDRAW’da açmayı deneyin. CorelDRAW X6’da dosya yapısı yeniden değiştirildiği için bu işlemi gerçekleştiremezsiniz.
4- CorelTÜRK Blog müdavimlerinin bileceği bir dosya kurtarma yazılımını deneyebilirsiniz. CDRFind adındaki bu yazılıma küçük bir ücret karşılığında sahip olabilirsiniz. CDR dosyaları için özel olarak üretilmiş bu programla CDR dosyalarınızı, en azından dosyanın içindeki text, Bitmap, vektör gibi nesneleri ayrı ayrı kurtarma şansınız olabilir. CDRFind ile ilgili detaylı anlatımı
buradabulabilirsiniz.
Bozulmuş CorelDRAW dosyalarını kurtarma ihtimali maalesef çok düşük. Bu nedenle CorelDRAW’ın dosyaları bozmaması için de birkaç şey var ve mutlaka yapılmalı. Dosya kurtarmak için uğraşmak yerine corel dosyalarını bozmamak için yapılacak birkaç değişiklik ve izlenecek birkaç yol çok daha doğru olacaktır. Anlatacağım ayarları yaparsanız dosya kayıplarını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Bu güne kadar (1994 yılından beri) CorelDRAW’da yaşadığım dosya bozulma sorunları iki elin parmaklarını geçmez.
CorelDRAW dosyalarının bozulmaması için neler yapmalıyım?
1- Her fırsatta söylediğim gibi MUTLAKA AMA MUTLAKA CORELDRAW’IN YAYINLANMIŞ TÜM YAMALARINI YÜKLEYİN. Bu yamalar ister
service pack (hizmet paketi), ister
Hotfix (hızlı düzeltme), ister de
Update (güncelleme) olsun hepsini yükleyin. CorelDRAW X5 için 3 adet Service Pack ve 4 adet hotfix yayınlanmış durumda. X6 için ise şimdilik 3 adet Update ve 2 adet Hotfix yayınlandı. CorelDARW yamalarını sürekli güncel tuttuğum ve tüm detaylarını, indirme bağlantılarını yayınladığım
YAMALAR sayfasını takip ederek güncel kalabilirsiniz.
2- Çok büyük dosyalarla çalışmamaya gayret edin: Örneğin 2 gb’lik dosyalar oluşturmayın. CorelDRAW X6 kullanıyorsanız dosya büyüklüklerinden kaynaklana sorunlar daha da azalabilir. Çünkü CorelDRAW X6 doğal 64 bit desteği salıyor. Hatta Windows tarafında 64 bit desteği sağlayan ilk masa üstü yayıncılık yazılımı CorelDRAW X6’dır. CorelDRAW satın aldıysanız 32 ya da 64 bit kurulum için endişelenmeniz gerekmiyor. DVD den kurulumda işletim sisteminizi kontrol ediyor ve işletim sisteminiz 32 bit ise 32 bitlik sürümü, 64 bit ise 64 bitlik sürümünü yüklüyor. Deneme sürümü için ise 32 bit ve 64 bit lik sürümleri ayrı ayrı sunuluyor.
3- Daha çok bellek kullanın: RAM’inizi mümkün olduğunca yüksek tutun. 32 bit Windows işletim sistemlerinin adresleyebileceği en fazla bellek miktarı 4 gb tır. Siz bilgisayarınıza 4 gb’tan daha fazla bellek taksanız bile windows ve programlarınız 4 gb ın üzerini göremeyecekler ve fazla belleği kullanamayacaklar. Bu nedenle 64 bit bir Windows sürümü kullanmanız gerekecek. Bununla da bitmiyor tabii ki. Belleğiniz ne kadar büyük olursa olsun, işletim sisteminiz 64 bit bile olsa programlarınız 32 bir ise yine 4 gb üzerinde bellek kullanamazlar. Bu nedenle burada yine CorelDRAW X6 64 bit devreye giriyor. 64 bit CorelDRAW mümkün olduğunca fazla bellek kullanır. Örneğin 400 mb’lık bir CDR dosyasını 32 bitlik bir Corel sürümünde açarsanız bellekte kaplayacağı alan 600-700 mb’ı geçmeyecektir. 64 bitlik CorelDRAW X6’da ise durum çok değişecek ve bellekte 2-3 gb, belki de daha fazla yer kaplayacaktır. Bu bir sorun gibi görünse de aslında hızlı çalışmak açısından faydalıdır. 32 bitlik CorelDRAW’da 600-700 mb’lık bir bellek tüketimi olurken geri kalan bilgiler tamamen sabit diskten okunur. 64 bit Corel’de ise neredeyse tüm veriler belleğe yazılır ve yine neredeyse tamamen bellekten çalışılır. Böylece sabit diskten veri okunmayacağı ya da en az miktarda okunacağı için sabit diskin hız sınırına takılmadan çalışmanızı yapabileceksiniz. Bu durumda da bellek miktarı çok önemli bir hal alıyor. 4 gb artık günümüz uygulamaları için minimum miktar olarak kabul edilse de 64 bit CorelDRAW X6 için en az 8 gb belleğiniz olmalı. Fakat ben 16 gb ve üstünü kesinlikle tavsiye ediyorum.
4- Sabit diskinizi iyileştirin: Sabit disk, bilgisayarınızın en yavaş parçasıdır ve mekanik olduğu için sorun yaşanma ihtimali her zaman yüksektir. Mekanik, döner parçalardan oluşan bir sabit disk yerine
Solid State Disc (SSD) kullanmanızı tavsiye ederim. Fiyatları yavaş yavaş alınabilir seviyelere inen SSD’ler mekanik parçalara sahip olmadığı için (çok hızlı çalışan flash bellekler gibi düşünün) hata oranları sabit disklere göre çok daha düşük ve hızları sabit disklerden katbekat yüksektir.
SSD’lere ayıracak bir bütçeniz yoksa kendini kanıtlamış markaları kullanın. Özellikle WD (Western Digital) marka diskler kendini kanıtlamış ve farklı kullanımlar için farklı modeller sunan bir firmadır. Yıllardır sabit disk markasının önemli olmadığını düşünüp birçok disk bozduktan sonra tercihimi WD’den yana kullanmaya başladım. Topladığım masaüstü makinelerde, değiştirdiğim laptop disklerinde, kullandığım NAS sürücülerde WD’nin bu işler için yapılmış farklı modellerini kullanıyorum.
Sabit diskinizi yenileseniz de yenilemeseniz de mutlaka defragmantasyon (disk birleştirme) işlemini mutlaka ara sıra gerçekleştirin. Bunun için windows’un disk birleştiricisini kullanacağınız gibi
Defragler,
Puran Defrag ve
JKDefragyazılımlarını da kullanabilirsiniz. Defrag işleminin SSD'lerde preformansı çok fazla etkilemeyeceğini de belirtmeliyim.
5- Ağ üzerinden dosya kaydetmeyin: Çalıştığınız dosyalar başka bir bilgisayarda kayıtlı ise ağ üzerinden dosyaları açıp üzerinde çalışıp kaydetmemeye özen gösterin. Sağlıklı çalışmanız açısından dosyalarınızı sisteminizin kurulduğu sabit disk bölümünde (genelde C: olur) tutun. Çalışmanız bittikten sonra arşive ya da başka bir bilgisayara taşıyabilirsiniz.
6- Arka plan görevlerini kapatın: CorelDRAW X5 ile birlikte yine bir ilki yapmış ve arka plan görevlerini eklemiştir. Arka plan görevleri en çok kaydetme, yazdırma ve export işlemlerinde işe yarıyor. Konuyla ilgili detaylı bir anlatımı
buradan okuyabilirsiniz, ben kısaca değineceğim…
CorelDRAW X5’te ilk defa görücüye çıkan bu özellik X6’da daha da geliştirildi. Şöyle ki; dosya kaydetme işlemi sırasında bu işlem arka planda gerçekleşirken siz çalışmanıza devam edebilirsiniz. Yani eski sürümlerdeki gibi dosya kaydedilirken beklemenize gerek kalmaz. Aynı şey export ya da yazdırma işlemi için de geçerlidir. Bundan yıllar önce CorelDRAW’dan bir Postscript dosya yazdırırken dakikalarca beklediğimiz için bir kahve molası bile verebiliyorduk. Günümüzde bilgisayar sistemlerinin hızlanmasının üzerine bir de arka plan işlemleri eklenince kaytaracak hiçbir vaktimiz kalmadı.
İşin şakası bir yana,
bu özellik o kadar etkili ki, aynı anda dosyanızı kaydederken exportlayabilir, pdf çıkartabilir ve yazdırabilirsiniz. Tüm bu işlemler devam ederken de CorelDRAW’da çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Hatta farklı dosyalar bile açıp üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.Konumuzun bununla ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim. Aslına çok ilgisi var. Çünkü dosya kaybetme sorunlarının çok büyük kısmı arka plan kayıt işlemi sırasında gerçekleşmektedir.
Arka plan görevlerini ve hizmetlerini kapatırsanız büyük ölçüde ya da tamamen dosya kayıplarının önüne geçebilirsiniz. CorelDRAW X6’da Options>Global bölümünden
Enable Background Tasks seçeneğinin işaretini kaldırarak arka plan görevlerini iptal edebilirsiniz. Tabi bu durumda arka plan görevlerinin nimetlerinden faydalanamazsınız. Seçim sizin.