Quantcast
Channel: CorelTURK - Türkçe CorelDRAW
Viewing all 316 articles
Browse latest View live

CorelDRAW'da kutu harf yapımı

$
0
0
CorelDRAW'ı tabela / açık hava reklamcılığı sektöründe kullananlar için ücretsiz ve çok kullanışlı bir eklentiyi tanıtacağım size.

Bir kutu harf yapmak için (genelde krom ya da alüminyumdan yapılıyor) harfin yüzeyi ve duvarı (yüksekliği) olmak üzere iki temel parçaya ihtiyacımız var. CorelDRAW'da bir harfin yüzeyini CNC ya da benzeri makinelerde rahatlıkla kesebiliyoruz. Peki ya duvarı? Harf duvarını kesmek önemli değil de bunu ölçülendirmek önemlidir. Neticede harf yüksekliği kadar düz bir şerittir fakat nerelerinden kıvrılacağını bilmemiz için harfin etrafının çizimine ihtiyaç duyarız. 

Bu işi rahatlıkla yapmak için ücretsiz bir eklenti var. Development Sign adındaki bu makro ile ister tek tek harfleri isterseniz bir yazının tamamının çizimlerini otomatik olarak çıkartabiliyorsunuz.

Çalışması da çok basit. Harfleri seçip, yükseklik ve auto reduce ayarlarını girip OK düğmesine tıklıyorsunuz. Makro harfin duvar kısmını, bükülecek yerlerinden işaretleyerek otomatik olarak çiziyor.

Bir kaç denemeden sonra çok hızlı bir şekilde bu zor işi gerçekleştirebilirsiniz.

Ücretsiz ve sadece 18 KB büyüklüğündeki dosyayı buradan indirebilirsiniz.

CorelDRAW Video Dersler: Find and Replace

$
0
0
CorelDRAW'da renkleri, nesne özelliklerini ve daha bir çok şeyi belgedeki tüm nesneler üzerinde otomatik olarak değiştirme özelliği sunan Find and Replace'ye ait iki yeni Türkçe anlatımlı ders videosu Mete Semiz'in akıcı anlatımıyla ücretsiz olarak sunuldu.
Find and Replace Text ders videosunu da buradan izleyebilirsiniz.

CorelDRAW Renk Kalibrasyonu -2

$
0
0

CorelDRAW programında Adobe renk kalibrasyon motorunu kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu motor, Adobe ürünleriyle dosya alışverişinde renklerin birbirleriyle daha uyumlu olmasını sağlar.
CorelDRAW’un önceki sürümlerinde, renk kalibrasyonu Kodak uygulaması ile yapılıyordu. X5 ve X6 sürümlerinde Microsoft motoru kullanılıyor.
Adobe’nin ücretsiz olan renk kalibrasyon motorunu indirerek CorelDRAW içinde kullanabilirsiniz. Ama bir sorun var ki, bu programın 64-bit desteği yok. Sadece 32-bitlik uygulamalarda kullanılıyor. CorelDRAW X5 zaten 32-bitlik bir uygulama olduğundan onda kullanabiliyorsunuz. Ama X6 sürümünde kullanmak istiyorsanız ve Windows’unuz 64-bitlikse, CorelDRAW Graphics Suite programını yükleme DVD’sinde x86 klasöründeki setup uygulama dosyasını çalıştırarak, 32-bit olarak yüklemeniz gerekiyor. Ama güzel haber, Windows’unuz 64-bit’likse, 64-bit ve 32-bit sürümlerini ayrı ayrı yükleyebiliyorsunuz.
İndirdiğiniz AdobeCMMAll.zip dosyasını açtıktan sonra, içindeki setup uygulama dosyasını üzerinde çift tıklayarak çalıştırın. Sonraki pencerelerde Kabul Et ve Yükle düğmelerine tıklayarak uygulamayı yükleyebilirsiniz.
Daha sonra CorelDRAW programını çalıştırın. Tools> Color Management> Default Settings (Araçlar> Renk Yönetimi> Varsayılan Ayarlar) penceresini açın. Color Engine (Renk Motoru) listesinde artık Adobe CMM de görünür, seçerek bu motoru kullanabilirsiniz.

Yazar: Hatice Cesur

Corel Video Ders: Corel X6’da Tek ve Çift Sayılı Sayfalarda Master Page Kullanımı

$
0
0

Selam Arkadaşlar. Bir süredir blog’u makale yazmak konusunu ihmal ettiğimin farkındayım. Bu hatam için öncelikle özür dilerim. Nedeni biraz yoğunluk, birazda üzerime çöken rehavet.

Geçen blog’da Kürşad hocama Corel X6’nın Master Page ‘de tek ve çift sayılı sayfalara ayrı ayrı çalışabilme özelliğini çok sevdiğimi belirtince hocam’da konu hakkında bir yazı hazırlamamı tavsiye etti. Bende konu hakkında bir video makale hazırlamaya başladım. Sonucu gösterdiğimde Hocam biraz hızlı olduğu konusunda uyardı. Ama tahminen 20 tane çalışma yaptım. 20. çalışmayı 20-30 kere işledim tekrar tekrar render ettim.  Tekrar yapmaya da üşendim. Bu sebeple biraz hızlı işleniyor kusura bakmayın.
Eski makalelerimi okuyan arkadaşlar bilirler genelde gerçek hayattan ve çalışmalardan örnek vermeyi severim. Bu yazıda da yine buna dikkat ettim. Umarım beğenirsiniz.



CorelDRAW Graphics Suite X6.3 - Hotfix 1 yayınlandı.

$
0
0
CorelDRAW Graphics Suite X6 nın üçüncü güncelleştirmesi olan X6 Update 3 (X6.3) yakın zamanda yayınlanmış, CorelDRAW kullanıcılarına bir çok yeni özellik getirmiş ve bir çok da sorunu çözmüştü. Fakat bir şeyler düzelirken başka şeyler de bozulmuştu. Örneğin X6.2 ve öncesi sürümlerde Clone Text özelliğini sorunsuz kullanabiliyorken, X6.3 yüklediğinizde Clone Text kullanılmış dosyaları açamadığımızı gördük. Gerekli geri bildirimler ve raporlar Corel yazılım ekibine gönderildi ve hızllı bir şekilde yeni bir yama hazırlanıp yayınlandı.
CorelDRAW Graphics Suite X6.3 Hotfix 1 adındaki yamayı yüklemek için buradaki 14.4 MB büyüklüğündeki CDGSX6_Update3_HF1.exe dosyasını indirip yüklemeniz yeterli. (Yükleme rehberini bir kaç gün içinde yayınlayacağım).

Dosya boyutundan da anlaşılacağı üzere X6.3 HF1 fazla sayıda düzeltme içermemesine karşın çok önemli ve kritik düzeltmeler içeriyor. Nedir bu düzeltmeler, bakalım.
  1. Çoklu sayfalardaki belgelerde sadece seçili bir nesneyi .eps biçiminde selected only seçili iken export ettiğinizde çıkan .eps dosyası çoklu sayfa içerebiliyordu. Düzeltildi.
  2. Linklenmiş gruplar ile birlikte diğer nesneleri seçtiyseniz ve skew yapmaya çalıştıysanız CorelDRAW yanıt vermiyor, çöküyordu. Düzeltildi
  3. Bazı efektler vektör nesnelerde çalışmıyordu, düzeltildi.
  4. X6.3 ile tüm kullanıcılar için sunulan Polyline ile Alt tuşuna basarak yay çizme özelliği eğer özelleştirilmiş bir arayüz kullanıyorsanız çalışmıyordu, düzeltildi.
  5. Yukarıda da bahsettiğim gibi CLone Text nesnesi içeren dosyalar açılamıyordu, düzeltildi.
  6. Bazı dosyalar yazdırırken gereksiz boş kalıplar (seperation'da plate) bastırıyordu, düzeltildi.
  7. Photo-Paint'te text'lerle çalışırken Texxt Anti-Ailasing sürekli olarak Soft moduna geçiyordu, düzeltildi.
Gördüğünüz gibi önemli üretim, çökme ve çalışma sorunları bu yama ile düzeltilmiş. Fakat CorelDRAW X6 için 3 yama, 2 hotfix yayınlanmasına karşın tüm sorunlar çözülmüş değil. Ama merak etmeyin, Corel ekibi X6 için gerçekten de çok sıkı çalışıyor ve daha bir çok hatanın sonraki yama ile düzeltileceğini düşünüyorum.

Her zaman olduğu gibi yaşadığınız sorunları bana bildirirseniz bir sonraki yamada ya da bir sonraki sürümde çözüme kavuşma ihtimalinin oldukça yüksek olacağını belirtmeliyim.

Son olarak şunu da belirtmeliyim ki, X6.3 HF1 yüklendikten sonra CorelDRAW sürüm numarasında bir değişiklik olmayacaktır. Sürüm numarası yine 16.3.0.1114 olarak gözükecektir, çünkü Hotfix'ler ana sürüm numarasını değiştirmiyor. Ama bir şeylerin değişmiş olması lazım değil mi? Evet, sadece bir kaç temel .dll dosyasının sürüm numarası değişiyor. C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X6\Programs\ klasörünün içinde bulacağınız CorelDrw.dll, CRLCLR.dll, CRLCLR.dll gibi bir kaç .dll dosyasının sürümü numarası HF1 ile 16.03.0.1115'e yükselmiş oluyor. Bu .dll dosyalarını kontrol edip HF1'in doğru yüklenip yüklenmediğini anlayabilirsiniz.

CorelDRAW Graphics Suite X6 sadece 660$ + KDV

$
0
0

CorelDRAW Graphics Suite X6 Lisans Kampanyası.
  • İndirim sadece Tam Sürüm Lisans ürününde geçerlidir. Kutu ürünler kampanyaya dahil değildir.
  • KDV Hariçtir.
  • Bonus, CardFinans, Maksimum ve World kartlar ile vade farksız 6 taksit seçeneği.
  • Kampanya 31 Mayıs 2013 tarihine kadar geçerlidir.
  • Kampanya dahilinde satılan ürünlerin iadesi yoktur.

CorelDRAW paketini satın alırken mutlaka destek alıp alamayacağınızı öğrenin. Biz 1 yıl ücretsiz e-posta desteği veriyoruz.


Ürünü aldığınızda nelere sahip olacaksınız.

Yazılımlar
  1. CorelDRAW® X6: Bu sezgisel vektörel illüstrasyon ve sayfa tasarımı uygulaması, günümüzün grafik profesyonellerinin ve amatörlerin ihtiyaçlarını karşılıyor.
  2. Corel® PHOTO‐PAINT™ X6: Bu profesyonel görüntü işleme uygulaması, fotoğrafları hızlıca rötuşlamanızı ve geliştirmenizi sağlıyor.
  3. Corel® PowerTRACE™ X6: Bu uygulama, biteşlemleri hızlı ve hassas bir şekilde vektörel grafike dönüştürmenizi sağlıyor.
  4. Corel® Website Creator™ X6: Bu uygulama, Web sitesi tasarlamanın, oluşturmanın ve yönetmenin hızlı ve kolay bir yolunu sunuyor. (Uygulamayı indirebilmeniz için Corel.com hesabı oluşturmalısınız.)
  5. Corel CAPTURE™ X6: Bu tek tıklamayla çalışan ekran yakalama uygulaması, bilgisayar ekranınızdaki görüntüyü resim veya video dosyası olarak kaydetmenizi sağlıyor.
  6. Corel® CONNECT™ X6: Bu tam ekran tarayıcı, paketteki dijital içeriğe erişmenizi, bilgisayarınızda veya ağınızdaki içerikleri aramanızı sağlıyor. CorelDRAW ve Corel PHOTO‐PAINT programlarında pencere olarak da kullanılabiliyor.
  7. PhotoZoom Pro 2: Bu eklenti, dijital resimlerin boyutunu Corel PHOTO‐PAINT X6 programında büyütmenizi ve kaydetmenizi sağlıyor
  8. Barcode wizard: Bu sihirbaz, çok sayıda endüstri standardı formatta barkod üretmenizi sağlar.
  9. Duplexing wizard: Bu sihirbaz, çalışmanızı kağıdın her iki yönüne bastırma konusunda yardım eder.
  10. Bitstream® Font Navigator®: Windows® işletim sistemi için hazırlanmış olan bu ödüllü yazıtipi yöneticisi, yazıtiplerini yönetme, bulma, yükleme ve önizleme konusunda en büyük yardımcınız olacak.
  11. Concept Share: Çalışmalarınızı müşterilerinizle ya da arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlayan bir yazılım.
  12. GhostScript: Açık kaynak kodlu olan bu yazılım Adobe Postscript'e eşdeğer bir PS tercümanıdır. 
  13. Winzip 17 Std (Kampanya hediyesi): Dünyaca ünlü veri sıkıştırma yazılımı.
  14. Courier 4 (Kampanya hediyesi): Dosyalarınız paylaşmanıza yarayan Winzip ile bütünleşik çalışan yazılım.
  15. CorelTÜRK Makro Paketi (e-posta ile gönderilecek)
Grafik Materyalleri
  1. 1.000 adet OpenType font (Neredeyse Tamamı Türkçe destekli lisanslı fontlar)
  2. 10.000 adet yüksek kalitede vektörel çizim (clipart)
  3. 1.000 adet yüksek çözünürlükte fotoğraf
  4. 350 adet hazır grafik şablonu (kartvizit, broşür, menü vs.)
  5. 2.000 güncel taşıt şablonu.
  6. 800 adet çerçeve ve desen.
Dökümantasyon
  1. CorelDRAW GS X6 Kitabı (E-kitap)
  2. Clipart, fotoğraf, fontlar, patternler gibi tüm içeriği bir arada doplayan E-kitap
  3. CorelDRAW GS X6 3D ekran koruyucu ve masaüstü resimleri
Destek
  1. 2 saatlik eğitim videosu (ingilizce)
  2. 1 Yıl ücretsiz CorelTÜRK E-posta desteği
Not: CDGS X6 lisans sürümü CorelDRAW Üyeliği içermez.

Değer Etiket Ltd. Şti. Corel Türkiye Yetkili Satıcısıdır
Bilgi için: 0232 431 16 17 - 0554 533 00 66

Corel Satış, Corel Fiyat, CorelDRAW Fiyat, CorelDRAW Satış, CorelDRAW X6 Fiyat, CorelDRAW X6 Satış, CorelDRAW Kampanya, Corel Kampanya, CorelDRAW fiyatları, Corel Lisanslama Ücretleri, Corel Lisans ücretleri, corel draw satın al, Corel X6 Fiyat, Corel DRAW X6 fiyat, Corel Lisans, Corel X6 Lisans, Corel X6 satınal, Corel X6 fiyat.

CorelCAD 2013.5 güncellemesi yayınlandı.

$
0
0
Hata düzeltmelerinin yapıldığı ve yeni özelliklerin eklendiği CorelCAD 2013.5 güncellemesi yayınlandı.

CorelCAD hem MacOS hem de Windows işletim sistemlerinde çalıştığı için her bir işletim sistemi güncellemesi farklı dosyalarla geliyor. Buradan indirebileceğiniz güncelleştirme dosyalarının detayları şöyle:

CorelCAD 2013.5 Update MacOSX: CorelCAD2013.dmg (109 MB)
CorelCAD 2013.5 Update Windows 64 bit: CorelCAD2013_x64.exe (217 MB)
CorelCAD 2013.5 Update Windows 32 bit: CorelCAD2013_x86.exe(202 MB)

Detaylar ise şöyle:


  1. .DWG dosyaları için R2013 desteği eklendi.
  2. Yeni BatchPrint komutu ile birden fazla CorelCAD dosyasını arkaplanda yazdırmanızı sağlıyor. Siz CorelCAD ile çalışmaya devam ederken arkaplanda tüm seçtiğiniz dosyaları yazdırabilirsiniz.
  3. Makro programlama için Make SlideLibrary komutu eklendi. Bu özellik thumbnailler için önizleme oluşturmanızı sağlıyor.
  4. Data field display settings in annotations. (Kendi alanını görüntüleme komutu)
  5. Convert text to curves. CorelDRAW'dan da bildiğimiz yazıları grafiğe çevirme özelliği
  6. Custom drawing scales. Özelleştirilebilir ölçekleme özelliği.


Yeniliklerin dışında da bir çok hata düzeltmesinin geldiğini belirmeden geçmeyelim.

Yeni ücretsiz makro: CorelTÜRK Türkçe Karakter Düzeltici 1.0

$
0
0
Zaman zaman eski CDR belgelerinizi açtığınızda yazı tiplerinin düzgün olduğunu, yani kullanılan fontlarda aslında Türkçe karakter problemi olmadığnı fakat Türkçe karakterlerin düzgün çıkmadığını görebilirsiniz."ş" harflerinin yerinde "Þ" gibi bir harf ile karşılaşabiliriz.

Sorunun kaynağı ise eski belgelerinizde kullanılan fontların aslında doğru karakter kodlamasıyla oluşturulmamış olmasıdır. Farklı kişilerin Türkçeleştirdiği fontlar değişik olmakla birlikte hepsi düzgün şekilde Türkçeleştirilememiş olabiliyor. Corel belgesini açtığınızda, belgedeki fontlar sisteminizde yüklü bile olsa Türkçe karakterlerdeki bozulmalarını görüyorsanız sebebi yanlış Türkçeleştirilmiş fontlardan kaynaklanıyor olabilir.

Sebebi ne olursa olsun Türkçe font sorunu yaşıyorsanız bunları düzeltmek çok fazla zaman alan bir işlemdir. Özellikle onlarca paragraf yazınız varsa. Fakat yalnız değilsiniz çünkü CorelTÜRK var :)
Sorunu sadece bir tıkla çözebileceğiniz bir makro hazırladım. CT Türkçe Karakter Düzeltici 1.0 adındaki makroyu çalıştırdığınızda yapmanız gereken tek şey "Türkçe karakter sorunlarını düzelt" düğmesine tıklamak olacak.

CT Türkçe Karakter Düzeltici 1.0 powerclip ve gruplar dahil, tüm belgedeki tüm sayfalardaki Türkçe karakter sorunlarını algılayıp bir kaç saniye içerisinde düzeltecek.

Burada şuna dikkat etmek gerekiyor; kullanılan yazı tipi Türkçe karakter desteklemiyorsa sonuç alamazsınız. CT TR Karakter Düzeltici 1.0 sadece var olan karakterlerin doğru bir şekilde tekrar kodlanmasını sağlıyor, yoksa olmayan bir karakteri fontunuza ekleyemez...

CT Türkçe Karakter Düzeltici 1.0'ı buradan ücretsiz indirip kullanabilirsiniz.

CorelDRAW çökmelerini ve dosya kayıplarını önlemenin yolları.

$
0
0
CorelDRAW’da yaşanan en kötü sorunlardan biri CorelDRAW’ın bazen dosyalarınızı kaydederken bir daha açılamayacak duruma getirmesidir. Diyelim ki CorelDRAW’da bir çalışma yaptınız, biraz da yüklü olduğunu düşünelim, hani şu kaydederken bekleten cinsten. Çalışmanız bitti ve CDR dosyanızı kaydedeceksiniz. Save ya da Save as ile dosyanızı kaydediyorsunuz, işlem çubuğu (progress bar) dolmaya başladı… Birden, aniden CorelDRAW hiçbir hata mesajı vermeden kapandı… Kaydetme işleminiz belki bitti, belki de yarım kaldı… Hadi bittiğini ve CorelDRAW’ın o sırada kapandığını düşünelim. Dosyanızı tekrar açmaya çalıştığınızda içi boş bir doküman ile karşılaşıyorsunuz. Dosyanızın büyüklüğünü kontrol ettiğinizde doğru sonuçları görüyorsunuz. Hiç açılamayan dosyanızın büyüklüğü yüzlerce megabyte olabilir ve neticede dosyanızı kaybediyorsunuz... Dosyalarınızı kurtarmak için bir kaç seçenek var...

Corel DRAW dosyanızı kurtarmak için

1- İlk bakacağımız yer: Eğer etkin ise (ki değiştirmediyseniz kurulumda etkindir), Auto-backup dosyasına bakın. CorelDRAW bir yedek alabildiyse zaten programı tekrar başlattığınızda bir mesaj ile size son çalışılan dosyayı kurtarmak isteyip istemediğinizi soracak ve en son alınan yedek açılacaktır.
Otomatik alınmış yedekler (siz değiştirmediyseniz) Windows'un geçici klasörü olan TEMP klasöründe bulunur.

Temp klasörünün bilgisayarınızdaki yeri: C:\Users\kullanıcı adı\AppData\Local\Temp.

Fakat Temp klasörü o kadar çok dosya içerebilir ki, bazen .tmp uzantısıyla kaydedilmiş yedek dosyalarınızı bulmakta zorlanabilirsiniz  Bunun önüne geçmek için ise CorelDRAW'ın otomatik yedekler için kullanacağı klasörü değiştirebilirsiniz. Örneğin masa üstünde "Corel Yedekler" adında bir klasör açıp bu klasörü CorelDRAW'a tanıtabilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Workspace>Save bölümünden "Specific Folder" seçeneğini aktif hale getirip Browse düğmesine basarak açılacak olan pencereden kendi özel klasörünüzü seçebilirsiniz.
Böylece bir çökme anında ilk bakacağınız yer bu özel klasör olacaktır ve buradaki tüm dosyalar program çökmeden önce en son kaydedilen .cdr dosyalarınız olacaktır.

2- Make Back-up on save özelliği etkin ise (ki bu da kurulumda etkin olarak gelir) dosyanızı kaydettiğiniz klasörde Backup_of_Dosyaadı.cdr adında bir dosya bulacaksınız. Bu durum dosyanızı ikinci kez kaydettiğinizde ortaya çıkar. Yani dosyayı ilk defa kaydediyorsanız Backup_of…cdr dosyası oluşturulmaz. Eğer varsa bu dosyayı açabilirsiniz fakat bu dosya son çalışmalarınızı içermez, önceki kaydedilmiş halini içerir. Yani bir dosyayla çalışıp dosyayı kaydettiğiniz andaki haline ilk hali diyecek olursak, sonraki kaydettiğinizde Backup_of…cdr dosyası bu ilk halinde olacaktır.

3- CorelTÜRK’ü takip ediyorsanız CorelDRAW’ın dosya yapısının X4 ile değiştiğini biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için burada detaylı bir anlatımı mevcut. Özetlersek X4 sürümünden sonra CDR dosyaları aslında birer sıkıştırılmış dosya (.zip) olarak oluşturuluyor. Sorunlu dosyanın uzantısını .zip olarak değiştirin ve Winzip ya da farklı bir uygulamayla .zip dosyasını açın. Content klasöründeki riff.cdr dosyasın CorelDRAW’da açmayı deneyin. CorelDRAW X6’da dosya yapısı yeniden değiştirildiği için bu işlemi gerçekleştiremezsiniz.

4- CorelTÜRK Blog müdavimlerinin bileceği bir dosya kurtarma yazılımını deneyebilirsiniz. CDRFind adındaki bu yazılıma küçük bir ücret karşılığında sahip olabilirsiniz. CDR dosyaları için özel olarak üretilmiş bu programla CDR dosyalarınızı, en azından dosyanın içindeki text, Bitmap, vektör gibi nesneleri ayrı ayrı kurtarma şansınız olabilir. CDRFind ile ilgili detaylı anlatımı buradabulabilirsiniz.

Bozulmuş CorelDRAW dosyalarını kurtarma ihtimali maalesef çok düşük. Bu nedenle CorelDRAW’ın dosyaları bozmaması için de birkaç şey var ve mutlaka yapılmalı. Dosya kurtarmak için uğraşmak yerine corel dosyalarını bozmamak için yapılacak birkaç değişiklik ve izlenecek birkaç yol çok daha doğru olacaktır. Anlatacağım ayarları yaparsanız dosya kayıplarını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Bu güne kadar (1994 yılından beri) CorelDRAW’da yaşadığım dosya bozulma sorunları iki elin parmaklarını geçmez.

CorelDRAW dosyalarının bozulmaması için neler yapmalıyım?

1- Her fırsatta söylediğim gibi MUTLAKA AMA MUTLAKA CORELDRAW’IN YAYINLANMIŞ TÜM YAMALARINI YÜKLEYİN. Bu yamalar ister service pack (hizmet paketi), ister Hotfix (hızlı düzeltme), ister de Update (güncelleme) olsun hepsini yükleyin. CorelDRAW X5 için 3 adet Service Pack ve 4 adet hotfix yayınlanmış durumda. X6 için ise şimdilik 3 adet Update ve 2 adet Hotfix yayınlandı. CorelDARW yamalarını sürekli güncel tuttuğum ve tüm detaylarını, indirme bağlantılarını yayınladığım YAMALAR sayfasını takip ederek güncel kalabilirsiniz.

2- Çok büyük dosyalarla çalışmamaya gayret edin: Örneğin 2 gb’lik dosyalar oluşturmayın. CorelDRAW X6 kullanıyorsanız dosya büyüklüklerinden kaynaklana sorunlar daha da azalabilir. Çünkü CorelDRAW X6 doğal 64 bit desteği salıyor.  Hatta Windows tarafında 64 bit desteği sağlayan ilk masa üstü yayıncılık yazılımı CorelDRAW X6’dır. CorelDRAW satın aldıysanız 32 ya da 64 bit kurulum için endişelenmeniz gerekmiyor. DVD den kurulumda işletim sisteminizi kontrol ediyor ve işletim sisteminiz 32 bit ise 32 bitlik sürümü, 64 bit ise 64 bitlik sürümünü yüklüyor. Deneme sürümü için ise 32 bit ve 64 bit lik sürümleri ayrı ayrı sunuluyor.

3- Daha çok bellek kullanın: RAM’inizi mümkün olduğunca yüksek tutun. 32 bit Windows işletim sistemlerinin adresleyebileceği en fazla bellek miktarı 4 gb tır. Siz bilgisayarınıza 4 gb’tan daha fazla bellek taksanız bile windows ve programlarınız 4 gb ın üzerini göremeyecekler ve fazla belleği kullanamayacaklar. Bu nedenle 64 bit bir Windows sürümü kullanmanız gerekecek. Bununla da bitmiyor tabii ki. Belleğiniz ne kadar büyük olursa olsun, işletim sisteminiz 64 bit bile olsa programlarınız 32 bir ise yine 4 gb üzerinde bellek kullanamazlar. Bu nedenle burada yine CorelDRAW X6 64 bit devreye giriyor. 64 bit CorelDRAW mümkün olduğunca fazla bellek kullanır. Örneğin 400 mb’lık bir CDR dosyasını 32 bitlik bir Corel sürümünde açarsanız bellekte kaplayacağı alan 600-700 mb’ı geçmeyecektir. 64 bitlik CorelDRAW X6’da ise durum çok değişecek ve bellekte 2-3 gb, belki de daha fazla yer kaplayacaktır. Bu bir sorun gibi görünse de aslında hızlı çalışmak açısından faydalıdır. 32 bitlik CorelDRAW’da 600-700 mb’lık bir bellek tüketimi olurken geri kalan bilgiler tamamen sabit diskten okunur. 64 bit Corel’de ise neredeyse tüm veriler belleğe yazılır ve yine neredeyse tamamen bellekten çalışılır. Böylece sabit diskten veri okunmayacağı ya da en az miktarda okunacağı için sabit diskin hız sınırına takılmadan çalışmanızı yapabileceksiniz. Bu durumda da bellek miktarı çok önemli bir hal alıyor. 4 gb artık günümüz uygulamaları için minimum miktar olarak kabul edilse de 64 bit CorelDRAW X6 için en az 8 gb belleğiniz olmalı. Fakat ben 16 gb ve üstünü kesinlikle tavsiye ediyorum.

4- Sabit diskinizi iyileştirin: Sabit disk, bilgisayarınızın en yavaş parçasıdır ve mekanik olduğu için sorun yaşanma ihtimali her zaman yüksektir. Mekanik, döner parçalardan oluşan bir sabit disk yerine Solid State Disc (SSD) kullanmanızı tavsiye ederim. Fiyatları yavaş yavaş alınabilir seviyelere inen SSD’ler mekanik parçalara sahip olmadığı için (çok hızlı çalışan flash bellekler gibi düşünün) hata oranları sabit disklere göre çok daha düşük ve hızları sabit disklerden katbekat yüksektir.

SSD’lere ayıracak bir bütçeniz yoksa kendini kanıtlamış markaları kullanın. Özellikle WD (Western Digital) marka diskler kendini kanıtlamış ve farklı kullanımlar için farklı modeller sunan bir firmadır. Yıllardır sabit disk markasının önemli olmadığını düşünüp birçok disk bozduktan sonra tercihimi WD’den yana kullanmaya başladım. Topladığım masaüstü makinelerde, değiştirdiğim laptop disklerinde, kullandığım NAS sürücülerde WD’nin bu işler için yapılmış farklı modellerini kullanıyorum.

Sabit diskinizi yenileseniz de yenilemeseniz de mutlaka defragmantasyon (disk birleştirme) işlemini mutlaka ara sıra gerçekleştirin. Bunun için windows’un disk birleştiricisini kullanacağınız gibi Defragler, Puran Defrag ve JKDefragyazılımlarını da kullanabilirsiniz. Defrag işleminin SSD'lerde preformansı çok fazla etkilemeyeceğini de belirtmeliyim.

5- Ağ üzerinden dosya kaydetmeyin: Çalıştığınız dosyalar başka bir bilgisayarda kayıtlı ise ağ üzerinden dosyaları açıp üzerinde çalışıp kaydetmemeye özen gösterin. Sağlıklı çalışmanız açısından dosyalarınızı sisteminizin kurulduğu sabit disk bölümünde (genelde C: olur) tutun. Çalışmanız bittikten sonra arşive ya da başka bir bilgisayara taşıyabilirsiniz.

6- Arka plan görevlerini kapatın: CorelDRAW X5 ile birlikte yine bir ilki yapmış ve arka plan görevlerini eklemiştir. Arka plan görevleri en çok kaydetme, yazdırma ve export işlemlerinde işe yarıyor. Konuyla ilgili detaylı bir anlatımı buradan okuyabilirsiniz, ben kısaca değineceğim…

CorelDRAW X5’te ilk defa görücüye çıkan bu özellik X6’da daha da geliştirildi. Şöyle ki; dosya kaydetme işlemi sırasında bu işlem arka planda gerçekleşirken siz çalışmanıza devam edebilirsiniz. Yani eski sürümlerdeki gibi dosya kaydedilirken beklemenize gerek kalmaz. Aynı şey export ya da yazdırma işlemi için de geçerlidir. Bundan yıllar önce CorelDRAW’dan bir Postscript dosya yazdırırken dakikalarca beklediğimiz için bir kahve molası bile verebiliyorduk. Günümüzde bilgisayar sistemlerinin hızlanmasının üzerine bir de arka plan işlemleri eklenince kaytaracak hiçbir vaktimiz kalmadı. İşin şakası bir yana, bu özellik o kadar etkili ki, aynı anda dosyanızı kaydederken exportlayabilir, pdf çıkartabilir ve yazdırabilirsiniz. Tüm bu işlemler devam ederken de CorelDRAW’da çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Hatta farklı dosyalar bile açıp üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.
Konumuzun bununla ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim. Aslına çok ilgisi var. Çünkü dosya kaybetme sorunlarının çok büyük kısmı arka plan kayıt işlemi sırasında gerçekleşmektedir. Arka plan görevlerini ve hizmetlerini kapatırsanız büyük ölçüde ya da tamamen dosya kayıplarının önüne geçebilirsiniz. CorelDRAW X6’da Options>Global bölümünden Enable Background Tasks seçeneğinin işaretini kaldırarak arka plan görevlerini iptal edebilirsiniz. Tabi bu durumda arka plan görevlerinin nimetlerinden faydalanamazsınız. Seçim sizin.

CorelDRAW Technical Suite X6 Hotfix 1 yayınlandı.

$
0
0
İçinde CorelDRAW Graphics Suite X6 programlarına ek olarak CorelDESIGNER X6 ve XVL Studio programlarının da bulunduğu CorelDRAW Technical Suite X6 için ilk yama yayınlandı.

CorelDRAW Technical Suite X6 için beklenen Update ya da Hizmet Paketi (Service Pack) gibi güncellemelerden önce yayınlanan Hotfix 1 yaması bazı 3D (3 Boyutlu) belgelerin Designer'a aktarılmasında yaşanan donma, çökme sorunlarını düzeltiyor.

CDTS X6 için yayınlanan ve 7,24 MB büyüklüğünde olan Hotfix 1 yamasını buradan indirebilirsiniz.

Yurt dışından satın alınan Corel lisanları Türkiye'de geçersiz.

$
0
0
Corel ürünlerinin Türkiye'deki son kullanıcı fiyatı ile ABD ve Kanada'daki son kullanıcı fiyatları arasında epey bir fark olduğunu biliyoruz. Avrupa ülkelerindeki satış fiyatlarına bakıldığında ise Türkiye'deki fiyatlarla hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. ABD ve Kanada dışındaki fiyatların yüksek olmasının nedeni ise nedeni gümrük vergileri, kutu ürünler için lojistik maliyeti, diğer vergiler ve diğer etkenlerdir.

Maliyetlerimizi düşürmek için doğrudan Corel internet sitesinden lisan satın almak düşüncesi elbette ki mantıklı. Fakat önemli bir noktayı atlamamak gerekiyor. Corel'in son kullanıcı lisans anlaşmasında (programları kurmaya başladığımızda kabul ettiğimiz lisans anlaşmasıdır) belirtildiği gibi lisansın geçerli olabilmesi için ikamet ettiğiniz ülke dağıtıcılarından alınması gerektiği şartı koşulmuş.

Konuyla ilgili Corel Türkiye Distribütörü de bir yazı yayınladı. Metnin tamamını sizlerle paylaşmak istiyorum.

"Yazılım Üreticileri ile Son Kullanıcılar arasındaki lisans kullanım kurallarını ve şartlarını EULA (End User License Agreement) sözleşmesi belirler. Bu sözleşme, tüm yazılımlar için geçerli olan ve yazılım yükleme aşamasında kabul ettiğiniz bir metindir.

Telif hakkına sahip tüm yazılımlar için geçerli olan bu sözleşmede yazdığı gibi, yazılımı sadece ve sadece yaşadığınız ülkede bulunan Corel ofisinden ve/veya Corel Distribütörü veya Yetkili Satıcısından satın alabilirsiniz.

You may only purchase and/or download the Software from Corel's or its authorized reseller's store, eStore, or website that is located in the country where You currently live.

Aksi durumlarda bedelini ödeyip almış olsanız bile lisansınız geçerli sayılmayacaktır."

Bu nedenle internet üzerinden lisans almadan önce mutlaka bu durumu dikkate almanızı tavsiye ediyorum.

Corel Win DVD Pro 11 yayınlandı.

$
0
0
Adının WinDVD olmasına bakmayın, aslında dünyanın bir numaralı DVD ve Blu-Ray oynatıcısıdır. Corel, WinDVD Pro yazılımının 11. sürümünü yayınladı. Uygun fiyatlı ve çok fazla özellik içeren bu yazılımda aynı zamanda gerçek zamanlı anti-shake (titreme/sallanma önleyici) bulunuyor.

Yeni sürümde kaliteli upscaling (HD olmayan filmleri HD kalitesine yaklaştırma), 2 bouyl görüntüleri 3 boyutluya çevirme, NVidia, AMD ve Intel için özel geliştirilmiş kodlar ile daha hızlı işleme tekniği, yeni profesyonel sinematik ses sistemleri (Dolby Prologic II) gibi bir çok yeni özellik getirilmiş.

Merak edenler tüm detayları WinDVD Pro 11 internet sayfasından öğrenebilirler.


CorelDRAW X6.3 yenilik: CorelDRAW'da yeni bitmap (raster) efektleri

$
0
0
Önceki yazılarımdan birinde CorelPHOTO-PAINT X6.3'e getirilen bitmap efektlerinden bahsetmiştim... CorelDRAW bir bitmap (raster/pixel) düzenleyici değil, vektör tabanlı bir yazılım olmasına karşın raster (bitmap) efektleri de gözardı edilemeyecek kadar profesyonel. Örneğin dramatik etkiler, kar, yağmur ve sis etkisi, sayfa kıvırma etkisi gibi bir çok bitmap efektini ve çok daha fazlasını uygulayabilirsiniz.

Başlamadan önce yanlış anlamaya mahal vermemek için bu yeniliklerin sadece premium üyelere açık olduğunu fakat X7'de tüm kullanıcılara serbest olacağını belirmeliyim. Yani bu özellikler aslında CorelDRAW X7'nin özellikleridir. Gelelim Corel DRAW X6.3'teki bitmap efektlerine...


Texture Effects (Desen etkileri): Yeni texture efektlerine ulaşmak için Bitmaps menüsüne tıklayıp buradan Texture alt menüsünü açalım. Texture alt menüsünün altında Cobblestone, Elephant Skin, Etching, Plastic, Relief Sculpture ve Stone adlarında tam 5 adet efektin olduğunu göreceğiz... Bunların her biri seçtiğiniz bitmap nesnesine farklı farklı desenler veriyor...

Time Machine (Zaman Makinesi): Bu efektin kullanımı gerçekten de çok kolay ve çok verimli. Görselde de görebileceğiniz gibi seçtiğiniz fotoğraflarınıza 1800’lerden 1900’lerin sonuna kadar kullanılan farklı foto grafik teknikleri uygulamanıza izin veriyor. Hatta seçtiğiniz yıllara ait fotoğraf çerçevelerini de dilerseniz eklemenize izin veriyor.

Sepia Toning (Sepya Tonlaması): Adından da anlaşılacağı gibi sarımtırak sepya tonlamalarını bu efektle gerçekleştirebilirsiniz. Birkaç tıklamayla efektin yoğunluğunu da ayarlayabilirsiniz.

Colorize (Renklerndirici): Fotoğraflarınıza ve görsellerinize belirlediğiniz renk tonlarını uygulayan bu efekt farklı etkiler elde etmek için de kullanılabilir.


Alchemy: Bu efekt farklı desenleri seçtiğimiz görsele bulanıklık kazandırmak için uyguluyor.

Bump-Map: Bu efekt ise sizin de oluşturabileceğiniz desenleri seçtiğimiz görsele hacim kazandırmak için uyguluyor.


CorelDRAW'a kazandırılan efektlerin kendi içlerinde bir çok ayarları var. Bu ayarları değiştirerek çok farklı etkiler yaratmanız mümkün.

Corel sizi fotoğrafçı yapıyor, hem de ücretsiz...

$
0
0
Fotoğrafçı mı olmak istiyorsunuz ya da fotoğrafçılık mı öğrenmek istiyorsunuz? İster profesyonel fotoğrafçılığa giriş yapmak isteyin, isterseniz hobi olarak fotoğrafçılık öğrenmek isteyin... Corel size Fotoğraf çekimleriyle ilgili tam teşekküllü bir kurs/ders/ipucu paketi hazırlamış.

Corel'in PaintShop Pro ve VideoStudioPro yazılımları, bu yazılımların, fotoğrafçılık ve video prodüksiyon derslerinini bulunduğu yeni Discovery Center ve PicturePerfect adındaki yeni Android uygulaması ile bir kurstan daha fazlasını sunan bir ortam ile Fotoğraf ve Video adına her şeyi öğrenebileceksiniz. İşin güzel yanı amatör kullanıcılar için tüm derslerin oldukça detaylı olması.

Genelde yazılım firmaları kendi yazılımlarının kullanımıyla ilgili yazılı ve video dersleri, anlatımları internet sitelerinde ücretsiz paylaşırlar. Corel burada işi bir adım öteye taşımış ve fotoğraf çekim tekniklerinden tutun da lesnlerin özelliklerine kadar bir çok dersi ücretsiz olarak kullanıcılarına sunmuş.

Yeni Discovery Centerşimdilik sadece Video ve Photo bölümleri bulunuyor. Ve her bir kategorinin altında şu bölümler bulunuyor.
Derslere hızlıca ulaşabileceğiniz bir ders galerisi
Video dersler bölümü
Yazılı dersler bölümü
İhtiyacınız olan araçlar bölümü (yazılım, kitap, birebir eğitim)
Yazılımlarla ilgili bilgi bankası (sorun çözümleri veri tabanı)
Topluluk bölümü (forumlar, haber grupları...)
Sözlük

Kıscası ihtiyacınız olan her şey bir arada toplanmış. Yani uzun zamandır beklediğimiz ortam gerçekleşmiş. Yazılım çözüm veritabanında her ne kadar CorelDRAW, CorelPHOTOPAINT uygulamaları olsa da yeni Discovery Center'daşimdilik bu yazılımlar için dersler ve diğer içerikler sağlanmamış. CorelDRAW GS uygulamları için eski Discovery Center'ı takip etmeye devam edeceğiz.

Bir iyi haber de yazılım ve bire bir derslerin dışındaki tüm içeriğin ücretsiz olması.

Yeni Discovery Center'ın dışında çok başarılı bir öğretici araç olan Picture Perfect android uygulamasından da bahsetmeden geçmeyelim.

Picture Perfect tablet ya da akıllı telefonunuzdan erişebileceğiniz bir öğretici araç. Bu uygulamayla hangi fotoğrafı hangi ISO, shutter, aperture gibi değerlerde çekeceğinizi öğrenebilirsiniz. Çekmek istediğinize yakın bir fotoğrafı galeriden seçerek gerekli adımları takip edip sonuca ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda tüm fotoğraf derslerine de bu uygulama ile erişebilirsiniz.

Aşağıdaki videoyu izleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Huzurlarınızda... Corel Painter X3

$
0
0
Corel dijital grafik sanat ve boyama sektöründeki lider yazılımı Painter'in yeni sürümünü duyurdu. Son bir kaç yıldır iyi seviyede gelişmele gösteren Corel Painter'ın X3 sürümünde de kullanıcıları etkileyecek yenilikler mevcut.

Tüm detaylara Corel Painter X3 resmi web sitesinden erişebilirsiniz.

CorelDRAW X6.4 sneak peek #1

$
0
0
CorelDRAW X6 ile değiştirdiği güncelleme geleneğini bozmadan devam ediyor. Yeni güncellemenin adı X6.4

Daha önce X6.1, X6.2 ve X6.3 güncellemelerini okuyucularıma detaylı bir şekilde tanıtmıştım. X6.4 güncellemesi yayınlandığında da tüm detaylarını, yeniliklerini, hata düzeltmelerini sizlerle paylaşacağım.

CDGS X6.4 güncellemesi yakın zamanda yayınlanacak fakat yine gelenek bozulmamış ve Corel'in resmi topluluk sitesinde bir önizleme videosu (Sneak Peek) yayınlanmış.

Bu videoda font listesinin yeniden düzenlendiğini ve daha kullanışlı yapıldığını göreceksiniz. X6.4 ile fontlara erişim çok daha rahat olacak. Ayrıca listedeki font boyutunu da istediğimiz gibi değiştirebileceğiz.

Videoyu izlemek için: http://coreldraw.com/blogs/gerard/archive/2013/07/31/coreldraw-x6-4-sneak-peek-1.aspx

Adım adım coreldraw.com üyelik rehberi

$
0
0
CorelTÜRK'ü takip ediyorsanız CorelDRAW resmi topluluk sitesi olan coreldraw.com ile kardeş site olduğumuzu biliyorsunuzdur. coreldraw.com, Corel sunucularında barınan ve CorelDRAW Graphics Suite yazılımlarının resmi topluluk sitesidir. Bu siteyi tüm Graphics Suite ekibi takip etmektedir. Ayrıca Corel yazılım mühendisleri ile de forum üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

CorelTÜRK Blog yazıları aynı zamanda CorelDRAW.com bloglarında da yayınlanmaktadır. Ayrıca coreldraw.com forumları içerisinde Türkçe bölümünü açtığımız için bir kez daha kendimizle gurur duyuyoruz :)

CorelDRAW.com sitesi genel olarak ingilizcedir. Bu nedenle ingilizce bilmeyen okuyucularımız için bir rehber hazırladım.

Öncelikle burayı tıklayarak kayıt sayfasını açın.
Sonra aşağıdaki görseldeki bilgileri tek tek girin. Görseli daha büyük görmek için üzerine tıklayın.

Join Now düğmesine tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki sayfa gelecek.


Bir süre bekledikten sonra posta kutunuzu ziyaret edin çünkü Coreldraw.com'dan geçici şifreniz verdiğiniz e-posta adresinize gelecek.

yine coreldraw.com'dan sağ üstteki Sign in düğmesine tıklayarak giriş ekranını açın. Bu ekrana e-posta adresinizi ve geçici şifrenizi girip Sign İn düğmesine tıklayın.

Hepsi bu kadar... Forumlarda iyi vakit geçirmenizi umarım...

Ücretsiz CorelDRAW e-Seminerleri

$
0
0
CorelDRAW Graphics Suite için Corel tarafından e-seminerler düzenleniyor. Her ne kadar seminer dili ingilizce olsa da online ve canlı olarak katılacağınız bu seminerlerin mutlaka faydalı olacağına inanıyorum.

Seminer takvimi ise şöyle:



CorelDRAW® Graphics Suite Webinars

August

Creating a Poster with CorelDRAW and Corel® PHOTO-PAINT™

Join illustrator, graphic designer, artist and CorelDRAW Master Stefan Lindblad for a hands-on look at how to create a poster using images, designs and a layout that makes an impact. During this webinar you'll learn how to:
  • The differences between using Lenses, the Effect tool and the Special Effects filters
  • How to apply effects to whole images and to selected areas by using Masks
  • How mixing and matching lenses and changing their stacking order creates stunning and surprising effects
Date: Thursday, August 22, 2013
Time: 12:00 – 1:00 p.m. EDT (5:00 – 6:00 p.m. BST)

September

Creating Custom Fonts in CorelDRAW® X6

Join graphic designer, illustrator and CorelDRAW Master Maurice Beumers and learn how to create custom lettering effects in CorelDRAW. Topics will include:
  • Setting up document properties and guides for font creation
  • Working easily with symbols as reusable shapes
  • Developing different font styles and creative approaches
  • Automating tasks and exporting a custom ready-to-use font
Date: Thursday, September 12, 2013
Time: 12:00 – 1:00 p.m. EDT (5:00 – 6:00 p.m. BST)

October

Optimizing CorelDRAW® files for Prepress Efficiency

Join Pratik Shah, a CorelDRAW Master and one of Corel’s Strategic Training Partners in India, to learn helpful tips on dealing with CorelDRAW files in a prepress environment. He will cover topics such as:
  • Resampling bitmap images
  • Dealing with Color Styles and Views
  • Symbols vs. Clones vs. Duplicates
  • The benefits of externally linked images
Date: Thursday, October 10, 2013
Time: 12:00 – 1:00 p.m. EDT (5:00 – 6:00 p.m. BST)
Buradan seminerlere kayıt yaptırabilirsiniz.

CorelDRAW X6.4 sneak peek #2

$
0
0
X6.4 güncellemesinin yayınlanmasına sayılı günler kaldı. Corel ekibi X6.4'teki yenilikleri paylaşmaya devam ediyor. İzleyeceğiniz videoda CorelDRAW X6.4'teki ikinci yenilik olan Font Playground docker'ı anlatılmış. Font Playground ile tasarım aşamasında çeşitli fontları karşılaştırabilir ve tam opentype desteği ile fontları nasıl kullanmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantıdan X6.4 sneak peak #2'yi izleyebilirsiniz.

CorelDRAW X6.4 sneak peek #2

Önceki videoyu kaçıranlar için: CorelDRAW X6.4 sneak peek #1

CorelDRAW X6.4 sneak peek #3

$
0
0
Resmi Corel kanallarından gelen CorelDRAW GS X6.4 videoları, X6.4 güncellemesinin çok yakın zamanda yayınlanacağını gösteriyor. Bu videolarda yenilikler gösterilse de bir çok hatanın da düzelteceğini unutmayalım.

Yeni videoda Insert Character panelinin değiştiğini göreceksiniz. Insert Character artık çok daha gelişmiş ve tam OpenType destekleyen bir hal almış. Neredeyse tüm CorelDRAW kullanıcılarının çok işine yarayacak özellikler eklenmiş.

Videoyu izlemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

CorelDRAW X6.4 Sneak Peek #3

Önceki videolar için aşağıdaki bağlantıları tıklayın.

CorelDRAW X6.4 Sneak Peek #1
CorelDRAW X6.4 Sneak Peek #2
Viewing all 316 articles
Browse latest View live